×

Изаберите писмо

ћирилица | latinica

Обавештења

У суботу, 25. марта, гашењем светла од 20:30-21:30 сати, сви становници света се могу укључити у највећу глобалну акцију
Суочавање са последицама климатских промена мора постати наша реалност, а WWF нас на то подсећа и ове године организацијом десетог, јубиларног Сата за нашу планету. Позивамо све градове и општине да се укључе у ову акцију тако што ће у суботу, 25. марта, од 20:30 до 21:30 сати искључити јавну и декоративну расвету која освјетљава главне знаменитости града или тргове.

Глобална акција „Сат за нашу планету“, у свету позната као Earth Hour, обележиће се на свих шест континената. У WWF-у верују да ће ове године учествовати још више земаља него прошле године када их је било 178. У Србији је учествовало 85 градова, 180 школа, 92 невладине организације и 75 компанија, док је током главне манифестације спектакуларна 3D мапинг пројекција обасјала порукама и фасаду Скупштине града Београда.

Од 2007. године акција „Сат за нашу планету“ укључила је бројна предузећа, организације, владе и стотине милиона људи у више од 7.000 градова. WWF од самог почетка спровођења ове акције подстиче појединце да делују по питању климатских промена. Један сат који проводимо у мраку требало би да послужи као подсетник да морамо осигурати одрживу будућност наше планете.

Најпознатије светске знаменитости поновно ће бити симбол „Сата за нашу планету“, очекује се да ће се Ајфеловом торњу, римском Колосеуму или лондонском Биг Бену искључивањем јавне и декоративне расвете 25. марта од 20:30 до 21:30 сати придружити и зидине Калемегданске тврђаве, мостови, Стари двор, Дом Народне скупштине, споменик Кнезу Михаилу, Храм Светог Саве, Петроварадинска тврђава, Нишка тврђава и многи други објекти.

Фото галерија досадашњих догађаја: http://www.earthhour.org/photo-galleries

За додатне информације: Тијана Стојановић, WWF особа за контакт са јавношћу, 011 30 33 753; 063 287 138; 069 10 30 260, tstojanovic@wwfadria.org

Комисија за давање сагласности на инвестициони план уз предлог мера за реализацију закупа у поступку остваривања права првенства закупа пољопривредног земљишта, образована Решењем министра пољопривреде и заштите животне средине, објавила је данас,  13. фебруара 2017. године, Јавни позив о условима за остваривање права првенства закупа пољопривредног земљишта у државној својини на територији Републике Србије и документацији која се доставља уз захтев за остваривање права првенства закупа.

Позив је расписан у складу са одредбама Уредбе о условима, начину и поступку за остваривање права првенства закупа, критеријумима за утврђивање висине закупнине за право првенства закупа, као и документацији која се доставља уз захтев за остваривање права првенства закупа („Службени гласник РС”, број 105/16 од 26. децембра 2016. године).

Обaвeштeњe о jaвном пoзиву oбjaвљeно је у днeвним нoвинaмa: Вeчeрњe нoвoсти, Днeвник и Инфoрмeр.
У наставку су линкови ка тексту позива и пратећих докумената.

http://www.mpzzs.gov.rs/komisija-za-ostvarivanje-prava-prvenstva-zakupa-javni-poziv/

Секретаријат за привреду града Београда је у буџету за 2017. годину планирао подстицајна средства за субвенционисање следећих грана пољопривреде:

 1. 50 милиона динара за воћарство и повртарство,
 2. 8 милиона динара за пчеларство,
 3. 19 милиона динара за сточарство и
 4. 38,1 милиона динара за обнову механизације.

Средства ће бити додељена расписивањем јавног огласа на који ће моћи да конкуришу сви носиоци регистрованих пољопривредних газдинстава под условима наведених у конкурсу.

Време расписивања конкурса планирано је за прву половину фебруара 2017. године. Разлог због којех вас обавештавамо о конкурсу пре његовог објављивања је тај што ће  рангирање  бити по реду пријаве за субвенције. Ко пре поднесе пријаву веће су шансе да добије субвенције уколико испуњава опште услове конкурса. Битно је поднети пријаву у моменту објављивања конкурса а затим допуњавати документацију у складу са условима конкурса у периоду док је конкурс отворен.

Пријаве ће се предавати на писарницу Секретаријата за привреду, Краљице Марије 1, 11000 Београд.

Оно што је различито у односу на услове конкурса за 2016. годину а изнето на састанку одржаном у Секретаријату за привреду је следеће:

 1. Воћарство и повртарство – услови ће бити готово исти као прошле године (противградна мрежа и пластеници). Минимална површина за постављање пластеника биће од 3-5 ари. Пластеници ће моћи да се користе и за засаде јагода, малина, боровница, ароније, заштићено лековито биље...
 2. Пчеларство – моћи ће да се апликује за максимално 10 кошница и  до 65. 000 динара за опрему (врцаљка).

Услов по Закону да је пчелар мора бити уматичен! Мора имати минимум 5 кошница у поседу.

 1. Сточарство – у оквиру ове области биће додељена једна јуница са обавезом неотуђивања минимум 5 година. Услов ће бити минимум једно уматичено грло. Укупно ће бити додељено отприлике 60 јуница на територији града Београда.
 2. Механизација -  Субвенције се односе на покривање 80% трошкова набавке трактора снаге 50-60 KW без ПДВ.  Услов је да површина која се обрађује буде минимум 3 hа.

 Уколико сте заинтересовани да конкуришете за подстицајна средства за 2017. годину документација коју можете да припремите пре објављивања конкурса је следећа:

 1. фотокопија личне карте или очитана лична карта уколико је са чипом,
 2. потврда о активном статусу у Регистру пољопривредних газдинстава за 2017. годину – фотокопија,
 3. извод из катастра непокретности са подацима о власништву не старији од 6 месеци – фотокопија,
 4. оригинал или оверена фотокопија уговора о закупу ( мора бити оверен у суду, општини или код нотара)

По објављивању конкурса организоваћемо трибину на којој ћемо детаљно разјаснити и представити услове конкурса како би сте успешно допунили своје пријаве.

Ово обавештење вам прослеђујемо са жељом да што већи број вас , пољопривредника, са територије општине Сурчин узме учешће у конкурсу и добијете средства како би сте 2017. годину започели са новим и већим еланом.

TOP