×

Izaberite pismo

ћирилица | latinica

Obaveštenja

U subotu, 25. marta, gašenjem svetla od 20:30-21:30 sati, svi stanovnici sveta se mogu uključiti u najveću globalnu akciju
Suočavanje sa posledicama klimatskih promena mora postati naša realnost, a WWF nas na to podseća i ove godine organizacijom desetog, jubilarnog Sata za našu planetu. Pozivamo sve gradove i opštine da se uključe u ovu akciju tako što će u subotu, 25. marta, od 20:30 do 21:30 sati isključiti javnu i dekorativnu rasvetu koja osvjetljava glavne znamenitosti grada ili trgove.

Globalna akcija „Sat za našu planetu“, u svetu poznata kao Earth Hour, obeležiće se na svih šest kontinenata. U WWF-u veruju da će ove godine učestvovati još više zemalja nego prošle godine kada ih je bilo 178. U Srbiji je učestvovalo 85 gradova, 180 škola, 92 nevladine organizacije i 75 kompanija, dok je tokom glavne manifestacije spektakularna 3D maping projekcija obasjala porukama i fasadu Skupštine grada Beograda.

Od 2007. godine akcija „Sat za našu planetu“ uključila je brojna preduzeća, organizacije, vlade i stotine miliona ljudi u više od 7.000 gradova. WWF od samog početka sprovođenja ove akcije podstiče pojedince da deluju po pitanju klimatskih promena. Jedan sat koji provodimo u mraku trebalo bi da posluži kao podsetnik da moramo osigurati održivu budućnost naše planete.

Najpoznatije svetske znamenitosti ponovno će biti simbol „Sata za našu planetu“, očekuje se da će se Ajfelovom tornju, rimskom Koloseumu ili londonskom Big Benu isključivanjem javne i dekorativne rasvete 25. marta od 20:30 do 21:30 sati pridružiti i zidine Kalemegdanske tvrđave, mostovi, Stari dvor, Dom Narodne skupštine, spomenik Knezu Mihailu, Hram Svetog Save, Petrovaradinska tvrđava, Niška tvrđava i mnogi drugi objekti.

Foto galerija dosadašnjih događaja: http://www.earthhour.org/photo-galleries

Za dodatne informacije: Tijana Stojanović, WWF osoba za kontakt sa javnošću, 011 30 33 753; 063 287 138; 069 10 30 260, tstojanovic@wwfadria.org

Komisija za davanje saglasnosti na investicioni plan uz predlog mera za realizaciju zakupa u postupku ostvarivanja prava prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta, obrazovana Rešenjem ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, objavila je danas,  13. februara 2017. godine, Javni poziv o uslovima za ostvarivanje prava prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji Republike Srbije i dokumentaciji koja se dostavlja uz zahtev za ostvarivanje prava prvenstva zakupa.

Poziv je raspisan u skladu sa odredbama Uredbe o uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava prvenstva zakupa, kriterijumima za utvrđivanje visine zakupnine za pravo prvenstva zakupa, kao i dokumentaciji koja se dostavlja uz zahtev za ostvarivanje prava prvenstva zakupa („Službeni glasnik RS”, broj 105/16 od 26. decembra 2016. godine).

Obaveštenje o javnom pozivu objavljeno je u dnevnim novinama: Večernje novosti, Dnevnik i Informer.
U nastavku su linkovi ka tekstu poziva i pratećih dokumenata.

http://www.mpzzs.gov.rs/komisija-za-ostvarivanje-prava-prvenstva-zakupa-javni-poziv/

Sekretarijat za privredu grada Beograda je u budžetu za 2017. godinu planirao podsticajna sredstva za subvencionisanje sledećih grana poljoprivrede:

 1. 50 miliona dinara za voćarstvo i povrtarstvo,
 2. 8 miliona dinara za pčelarstvo,
 3. 19 miliona dinara za stočarstvo i
 4. 38,1 miliona dinara za obnovu mehanizacije.

Sredstva će biti dodeljena raspisivanjem javnog oglasa na koji će moći da konkurišu svi nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava pod uslovima navedenih u konkursu.

Vreme raspisivanja konkursa planirano je za prvu polovinu februara 2017. godine. Razlog zbog kojeh vas obaveštavamo o konkursu pre njegovog objavljivanja je taj što će  rangiranje  biti po redu prijave za subvencije. Ko pre podnese prijavu veće su šanse da dobije subvencije ukoliko ispunjava opšte uslove konkursa. Bitno je podneti prijavu u momentu objavljivanja konkursa a zatim dopunjavati dokumentaciju u skladu sa uslovima konkursa u periodu dok je konkurs otvoren.

Prijave će se predavati na pisarnicu Sekretarijata za privredu, Kraljice Marije 1, 11000 Beograd.

Ono što je različito u odnosu na uslove konkursa za 2016. godinu a izneto na sastanku održanom u Sekretarijatu za privredu je sledeće:

 1. Voćarstvo i povrtarstvo – uslovi će biti gotovo isti kao prošle godine (protivgradna mreža i plastenici). Minimalna površina za postavljanje plastenika biće od 3-5 ari. Plastenici će moći da se koriste i za zasade jagoda, malina, borovnica, aronije, zaštićeno lekovito bilje...
 2. Pčelarstvo – moći će da se aplikuje za maksimalno 10 košnica i  do 65. 000 dinara za opremu (vrcaljka).

Uslov po Zakonu da je pčelar mora biti umatičen! Mora imati minimum 5 košnica u posedu.

 1. Stočarstvo – u okviru ove oblasti biće dodeljena jedna junica sa obavezom neotuđivanja minimum 5 godina. Uslov će biti minimum jedno umatičeno grlo. Ukupno će biti dodeljeno otprilike 60 junica na teritoriji grada Beograda.
 2. Mehanizacija -  Subvencije se odnose na pokrivanje 80% troškova nabavke traktora snage 50-60 KW bez PDV.  Uslov je da površina koja se obrađuje bude minimum 3 ha.

 Ukoliko ste zainteresovani da konkurišete za podsticajna sredstva za 2017. godinu dokumentacija koju možete da pripremite pre objavljivanja konkursa je sledeća:

 1. fotokopija lične karte ili očitana lična karta ukoliko je sa čipom,
 2. potvrda o aktivnom statusu u Registru poljoprivrednih gazdinstava za 2017. godinu – fotokopija,
 3. izvod iz katastra nepokretnosti sa podacima o vlasništvu ne stariji od 6 meseci – fotokopija,
 4. original ili overena fotokopija ugovora o zakupu ( mora biti overen u sudu, opštini ili kod notara)

Po objavljivanju konkursa organizovaćemo tribinu na kojoj ćemo detaljno razjasniti i predstaviti uslove konkursa kako bi ste uspešno dopunili svoje prijave.

Ovo obaveštenje vam prosleđujemo sa željom da što veći broj vas , poljoprivrednika, sa teritorije opštine Surčin uzme učešće u konkursu i dobijete sredstva kako bi ste 2017. godinu započeli sa novim i većim elanom.

TOP