МУЗЕЈ ВАЗДУХОПЛОВСТВА

Музеј ваздухопловства је основан 1957. године са жељом да се сачувају материјална сведочанства значајна за настанак и развој авијације на југословенским просторима. На остварење ових циљева осниваче су обавезивали дубоки корени и богата ваздухопловна традиција. Вишедеценијски рад усмераван на прикупљање и заштиту историјских добара, донео је овој установи велики међународни углед.

По броју и вредности експоната Музеј се сврстава у десетак водећих институција ове врсте у свету. У својим збиркама и фондовима Музеј чува преко 200 ваздухоплова, 130 авио-мотора, више радара, ракета, најразличитију ваздухопловну опрему, преко 20.000 књига и техничке документације и више од 200.000 фотографија.

Заједничким напорима цивилног и војног ваздухопловства на аеродрому “Београд” (данас “Никола Тесла”) изграђен је објекат Музеја, који је и сам изузетно архитектонско дело. На 6.000 м2 смештена је стална поставка, отворена за публику 21. маја 1989. године. Поставка пружа посетиоцима јединствену прилику да на једном месту прошетају кроз читав век авијације илустрован експонатима од пионирског периода до модерног доба.

На изложби и око зграде је постављено преко 50 типова оригиналних авиона, хидроавиона, хеликоптера и једрилица из више држава Европе и Америке, али и оних произведених у домаћи фабрикама.

Светски значај изложбе донели су чувени авиони из Другог светског рата: Месершмит Ме-109, Харикен Мк.ИВ, Спитфајер Мк.Вц, Јаковљев Јак-3, Иљушин Ил-2 и Тандерболт П-47. Домаћу ваздухопловну индустрију представљају : авион Ивана Сарића из 1910. године, Физир ФН, Икарус С-49Ц, први млазни авиони 451М и 451ММ Стршљен ИИ, као и авиони Аеро-2, Соко 522, Утва 66, Крагуј, Галеб и прототип ловца-бомбардера Орао Ј-22. На спољном простору Музеја , поред више војних летелица,налазе се авиони Каравела СЕ-210, Јункерс Ју-52, Иљушин Ил-14, Даглас ДЦ-3, Шорт Силенд Мк.И, и ДХЦ-2 Бивер.

Посебним тематским изложбама приказани су поједини значајни периоди националне ваздухопловне историје. на главној поставци могу се видети изложбе којима је илустрована “Српска авијатика 1912-1918” и “Ваздухопловство у Априлском рату 1941. године”. Ту се такође налази посебан сегмент посвећен интервенцији НАТО-а на Југославију, 1999. године.

Уз помоћ великог броја оригиналних предмета, авио-делова, докумената, цртежа, фотографија и макета, на горњој галерији су постављене две велике изложбе. Првом је приказана еволуција југословенске ваздухопловне мисли и континуитет развоја домаће индустрије, од њених почетака 1923. до 1993. године. У њеном продужетку приказана је појава првих ваздушних линија у овом делу Европе и експанзија домаћег ваздушног саобраћаја до данашњих дана.

Поред непоновљивог визуелног догађаја, који нуди несвакидашњи изложбени простор, посетиоцима су доступне друге погодности. Најављеним групним посетама на располагању су стручни водичи, универзална биоскопска дворана са 120 места и савременом аудио-визуелном опремом. У холу Музеја се налази специјализована продавница сувенира. Осим тога посетиоци могу да предахну и освеже се у пригодном клубу Музеја. У непосредној близини постоји паркинг који се не наплаћује.

Радно време музеја

Летње радно време:
понедељком: 08:00 до 16:00 часова (последњи улазак у 15:30 часова).
од уторка до недеље: 08:00 до 18:30 часова (задњи улазак у 18:00 часова).

Зимско радно време:
од понедељка до недеље: 08:00 од 16:00 часова (задњи улазак у 15:30 часова)

www.muzejvazduhoplovstva.org.rs

Print Friendly, PDF & Email