Бојчинска шума

Бојчинска шума је мочварана шума под заштитом државе. Лежи између насеља Прогар (најближе), Бољеваца и Ашање, у општини Сурчин. Припада рејону Обедске баре. Налази се у равничарском пределу југоисточног Срема, на југозападној граници града Београда, 30 километара од центра, између реке Саве и канала Јарчине. Шума служи као излетиште, са бројним садржајима. Од 1965. године је заштићен природни споменик.

Историја

За време Првог светског рата у шуми се налазило склониште за мештане и војнике. Краљ Александар користио је као ловиште (1934. године). За време Другог светског рата Бојчинска шума је била веома значајан политички, војни и економски центар. У њој је 1941. подигнут партизански устанак у Доњем Срему. У шуми се скривао и народ из околних села, бежећи од непријатеља – посебно Немаца и усташа. У више база под земљом, које су сачуване до данашњих дана, многи борци из централне Србије су све до краја рата, после преласка Саве и краћег задржавања ради опоравка и обуке, настављали пут према источној Босни, а затим се укључивали у жестоке битке против непријатеља.

До партизанских база, кроз средину шуме, води асфалтни пут. На раздаљини од 2 km од улаза у шуму, на месту где су се некад налазиле партизанске базе, у којима се скривала сремска војска по земуницама и катакомбама, налази се спомен-обележје постављено 1963. године. У продужетку, наредних 3 km, налазе се баре и блато, па је проходност отежана.

Због својих природних вредности, историјског значаја и очуваних објеката са споменичким својствима, Бојчинска шума је још 1965. године заштићена као меморијални природни споменик.

Флора и фауна

Шума заузима површину од 629,51 хектара. На њеној територији посебно је заступљен храст лужњак, као фрагмент некада огромних старих низијско-мочварних шума. У шуми је укупно евидентирано 185 биљних врста, од којих 15 имају статус заштићених и строго заштићених врста. У шуми расте 165 врста гљива, од којих 15 врста ужива статус заштите, док се две врсте налазе на Црвеној листи гљива Европе. Осим храста, шума је богата је грабом и липом, заступљени су топола, дрен, зова и дивља ружа. У једном делу шуме расте сремуш, док је на пролеће има доста шумских јагода, у мочварним деловима има перунике, а веома је заступљена и коприва.

У шуми је евидентирано 108 врста птица односно 30% укупног броја врста птица забележених у Србији. Такође, ту су 10 врста водоземаца и гмизаваца, од чега чак 8 врста је заштитићено законом. Од дивље животиње, које слободно лутају шумом, могу се видети зечеви и срндаћи. У шуми свињари држе своје свиње, а могу се наћи и дивље свиње, које се хране жиревима.

Летња позорница

На почетку Бојчинске шуме 2010. године је изграђена летња позорница по пројекту архитекте Здравко Милинковића. Позорница је покривена дебелом трском, сценског пречника од 16 метара. Уз позорницу су две свлачионице и наткривено амфитеатарско гледалиште за 1.000 посетилаца.

Бојчинско културно лето је културно-уметнички фестивал који се одржава од 2009. године, сваког викенда, и траје 5 месеци, од почетка маја до краја септембра. Програм се састоји од поетских вечери, позоришних представа, музичких концерата, на којима се изводи народна музика, рок, поп, диксиленд, фадо, џез и класична музика). Изводе се и други облици сценске делатности. У организацији манифестације учествује и велики број волонтера. Улаз на Бојчинско културно лето, за сваки програм је бесплатан, док посетиоци могу да дају добровољни прилог.

Поред позорнице се налази етно Ресторан „Бојчинска колеба“ са аутентичним амбијентом и традиционалним јелима, а за све посетиоце који желе одсести у Бојчину ту је комплекс дрвених кућица модерно опремљених двокреветним француским лежајевима, са одговарајућим пратећим садржајима, клима и грејним уређајима, фрижидером, купатилом…

Рекреација

На располагању су трим стаза дужине 2 km са 16 препрека, вожња фијакером и јахање на липицанерима, коњичког клуба „Бојчин“.

Превоз

До руба Бојчинске шуме се може стићи градским превозом, аутобусом 605, који креће из Бежаније са Ледина, пролази кроз Сурчин, Јаково и Бољевце пре него што стигне у Прогар. Истим путем се стиже и колима из правца Београда, или са аутопута E70 искључењем код аеродрома у Сурчину, из правца Купинова и Ашање или Бечмена и Петровчића, а из правца Обреновца се стиже Обреновачким мостом преко Саве. У летњој сезони, могуће је стићи и бродићем јавног превоза, који полази из Блока 45 и плови Савом до Прогара.

Print Friendly, PDF & Email